reede, 29. jaanuar 2016

Minu 10 nippi kuidas kaal raudselt langeb!

Trennijutu ja toidujutu vahele tahaksin kirja panna enda poolsed soovitused, näpunäited või nipid-kuidas iganes neid kutsuda, mis on aidanud mul ilusama, tervema ja tervislikuma minani jõuda-aitab ka Sind! Neid punktikesi jälgides ei kaota mitte üksnes kaalu vaid paraneb enesetunne, rohkem energiat, rõõmu ja positiivseid mõtteid. Elu on kohe ilusam.

1.Kõige tähtsam-PLANEERI. Koosta poodi minnes nimekiri ja enam-vähem nädala menüü. Meie käime elukaaslasega kord nädalas suuremal shopingu tuuril, nii hoiab kokku raha ja väldib ebatervislike valikute korvi sattumist. Loomulikult juhtub, et nädala peale saab miski otsa, siis tuleb nipetnäpet juurde osta, aga suures plaanis on üks poe päev nädalas. Toidud mida nädala sees valmistan panen enne kirja, nii on nädala sees ka mureta, ei pea pead vaevama-mida täna õhtul süüa. Samuti planeerin ma ka oma päeva sööke, linna trenni või kooli minnes planeerin alati vahepalasid ja suuremaid sööke, võimalusel valmistan alati midagi kaasa. See väldib seda, et tühja kõhu tekkimisel haarad ebatervisliku ampsu järele-tühjad süsivesikud!

2. Liigu! Liikumine kas siis intensiivne jõusaali trenn, rühmatrenn, igaõhtune 30minutiline jalutuskäik või siis ka lihtsalt jala liikumise eelistamine ühistranspordile, autole. Räägitakse koguaeg, et puhas ja tervislik söömine on ilusa keha võti ning treening lihtsalt toetab seda protsessi, aga liikumine ei ole vaid selleks, et kaalu kaotada. Parema enesetunde ja rohke energia toob just värskes õhus liikumine või ka sisetreening. Minul on alati peale enda liigutamist suurepärane olla, armastan värskes õhus kõndi, suusatamist, ratta sõitu, rulluisutamist ja treeninguid jõusaalis, selle üldine ühine nimetus on aga liikumine, mis tagab 100% parema enesetunde ja teadmise, et oled enda keha jaoks teinud midagi head.

3. Alusta väikestest muutustest! Kardinaalsed päeva pealt tehtavad elumuutused juhul kui soovid kaalu langetada pole kunagi tõhusad. Paar päeva võid vastu pidada, tugevamad paar nädalat, aga siis murdub meel ja varsti ka keha. Keha ei suuda äkitselt tehtud muudatustega hakkama saada, seetõttu proovi uusi asju samm sammult. Ühel nädalal loobu nisujahust, teisel proovi elu suhkrut kohvile-teele lisamatta, kolmandal ütle ei karboniseeritud jookidele ja poe mahladele ja nii edasi. Keha võtab samm sammult uued reeglid omaks ja nii väldid ka isusid. Kohe nüüd ja praegu ei kaota kaalu keegi, see on aega nõudev protsess ning seetõttu võivad algul väikesena tunduvad muudatused lõppkokkuvõttes mängida väga suurt rolli.

4. Ära loobu iial kõigest! Haha, vastukaaluks eelmisele punktile toonitan ma siiski, et kunagi ei tohiks ei öelda kõigele. Ma olen seda sadu kordi proovinud, aga kahjuks on meie aju nii kaval, et suudab meid üle trumbata ja see shokolaad, mida endale nii resoluutselt keelad, kaob ühel hetkel ikka Su kõhtu. Pigem öelda endale-see on halb valik, ma ei taha seda, see ei maitse mulle, kui öelda, et ma ei tohi seda süüa. Keelatud viljad on ju ikka need kõige magusamad. Teine külg asja juures on see, et loobudes igaveseks näiteks nisujahust võib tekkida olukord kus ühel hetkel seda siiski kas siis enesele teadlikult või teadmatta sööd midagi, kus nisujahu sees, saad meeletu kõhuvalu. Minuga nii juhtus, et peale mitut kuud nisujahu mitte tarbimist lubasin omale tüki sünnipäeva kooki ja tulemused olid kohutavad, terve õhtu metsikut kõhuvalu, gaase..Mõistlikus koguses on asjad lubatud, seega ära pelga omale vahest tükikest kooki või shokolaadi, nii väldid ka söömissööste.

5.Leie keegi kellele toetuda! Kaalu langetamine ei ole ainult kehale koormav vaid vahest isegi rohkem vaimule. Psühholoogiliselt on see väga raske, panna keha tööle nii nagu ta enne ei töötanud, muuta sisse kulunud toitumisharjumusi ja eluviise. Sellisel teekonnal on raske kulgeda üksinda, kellegi toetav olemasolu on väga oluline. See ei pea tingimatta olema trennikaaslane või keegi kes koos Sinuga kaalu alandab, aga inimene, kellele saad loota, kurta muresid, otsida indu edasi püüdlemiseks, saada lisa motivatsiooni, kurta muret, kellega koos rõõmustada edusammude üle. Minul on mu teekonnal kaaslaseks olnud mu poisssõber, elukaaslane, kes on alati olnud mulle suureks toeks elumuutval teekonnal. Ise me tihti ei märka kui kaob kilo või paar sentimeetrit vööümbermõõdust, teine inimene märkab seda kiiremini ning kellegi motiveerivad sõnad Wow, Sa oled vist alla võtnud ja muutud aina kaunimaks! on need mis raskel hetkel peegli ees seistes ja mõeldes mille kuramuse jaoks ma seda teen, kui peeglist vaatab vastu samasugune mina, aitavad ikka edasi minna.
Motivation is what gets you started, 
Habit is what keeps you going!
6. Valge suhkur on kurjajuur! Selle punktiga läheb lühidalt ja kiirelt. Suudan näpud hoida eemal toitudest, kust leiab valge suhkru on kaal kadumas nagu lumi sula ilmaga. Kõhu piirkonnast tahab rasvakiht kaduda viimasena ning selle jaoks ongi valgest suhkrust loobumine esmatähtis. Minul see toimib ja kõhupunu kahaneb märgatavalt kui sellest kahjulikust toiduainest eemale hoida.

7. Peale söömist lahku köögist! Vältimaks seda, et peale söögikorda haarab käsi veel viilu leiva, lisaportsu või kapis leiduva järele tuleb peale sööki laua tagant või köögist kohe lahkuda. Minul on tavaks kohe nõud pesta ja köögiuks sulgeda, nii ei teki ahvatlust lisaampsude järele. Söömise lõppedes laua taga telefonis istudes või omavahel juttu ajades kipub käsi parataatult haarama millegi laual oleva järele, lisanäksimisega võid aga kahekordistada oma toidukorra kaloraaži.

8. Loobu alkoholist! Pokaal veini või šampust pidupäeval-see pole patt, aga iganädalased tipsutamised ei ole kaalulangetajale küll sobilikud. Austraaliasse kolides oli alkohol väga sagedane külaline, aga üsna ruttu sai selgeks, suured kogused alkoholi ei tee mitte halba vaid tervisele ja rahakotile vaid röövivad Sinult ka järgmise päeva (päevad?). Jah, üks peamisi põhjuseid, miks mu alkoholi tarbimine on langenud pea olematuks on just see järgmise päeva tunne. Alkoholi tarbimisele järgnev päev on täiesti kasutu, lihtsalt vedeled, magad, oled loid ja tunne on kehv. Parim tunne peale pidu on see, kui ärkad hommikul, pea on selge ja saad alustada uue päevaga, samal ajal, kui kaaslased neavad tundi mil klaasi tõstsid ja lubavad et enam ma ei joo..kuni järgmise korrani. Mina olen seda sorti inimene, kes suudab pidutseda ja nalja teha ka ilma klaase tühjendamata, võib olla on mul vedanud. Kõige hullemad on loomulikult gaseeritud alkohoolsed joogid, kus palju suhkrut ja rohkelt gaase. Lisaks on teada, et alkoholi tarbimisega tekib ka söögiisu ja suhu rändav kraam on suvaline, mis aga kätte satub, eelistatud on aga rämpstoit-burgerid, pirukad, võileivad, krõpsud. Lisaks öösel söömisele, on tihti pohmaka raviks samuti kiirtoit, pizza või burger.


9. Ära stressa! Jah ma tean, et see kõlab nii vana, igava ja kulunud väljendina ning kuidas mitte stressi minna kui kaal ei lange, tööl on pinged, ilm on kehv, raha ei ole ja palju muid probleeme, mis Eesti inimestel esinevad. Kahjuks on aga tõsiasi see, et pinged peas liiguvad ka kehasse ja keha ei lase olemasolevatel lisakilodel kaduda, vastupidi ta hakkab neid juurde koguma. Mina olen omal nahal selle ära proovinud. ajas ikka kindlat kaalunumbrit taga, kaalusin iga päev, ja aina muretsesin kuidas kaal liikuma saada, piinliku täpsusega vaatasi mida ja kui palju suhu pistan, trenni tegin kõvasti ja kaal seisis. Siis läksin aga 2 nädalaks reisile, nautisin päikest, ookeani, ilusat elu ja head toitu. Kaotasin 3kg. Jah, see oli troopiline kliima-Indoneesia, kus Sinu toidulaual on vesi, puuviljad, smuutid ja mahlad. Õhtuti aga rikkalik kohaliku toiduga söömaaeg. Lasin kaalumured peast ja selline rahulik kulgemine tagaski kaalulanguse. Selleks ei pea reisile sõitma ( kuigi soovitan võimaluse korral siiski vähemalt korra aastas tõeliselt sooja päikese juurde sõita-uskuge, see laeb Teie energiavarud korralikult täis), piisab vaid sellest, et tunnete rõõmu elust ja inimestest Teie ümber, leidke iga päev üks positiivne asi ning ärge ajage taga kaalunumbrit vaid peegelpilti, millega rahul olete!

10. Vaheta oma toidulaual välja just need! Lõpetuseks loetlen toiduained, mis olen oma toidulaual välja vahetanud paremate valikute vastu ning mida ma enam ei tarbi. Need on teada tuntud kaalutõstjad ja füüsilise ning vaimse vormi kehvemaks muutjad.
-nisujahu ja nisujahu tooted
-gaseeritud joogid
-poemahlad
-sealiha
-magusad piimatooted( igasugused jogurtid ja kohupiimakreemid)
-valge suhkur
-vorstid, viinerid
-poelettidel olev valmis toit
-poolfabrikaadid
-rapsiõli
-maiustused(tumedat shokolaadi luban omale)
-kiirtoit-kartulikrõpsud, burgerid, pizzad- neid saab väga edukalt ise tervisliku variandina kodus valmistada!
Ühesõnaga, mida vähem töödeldud toitu süüa, seda parem! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar